Kärleken, passionen och glädjen

Varför startar man ett café när det finns så mycket annat att göra här i livet, sånt som kanske är både enklare och tryggare? Och varför satsar man allt på ett kort genom att engagera hela familjen? Svaret är enkelt – kärleken till familjen, passionen till matens betydelse i livet och glädjen över gäster som ler och säger: Det här var riktigt gott.

Därför startar man ett café.

Vi gör valet enkelt

Varje dag väljer du vad du äter. Och vad du inte äter. Från morgon till kväll. Det är val som påverkar hur du mår timmen efter du ätit, resten av dagen och på lång sikt hela livet. På Simple Café gör vi valet enkelt för dig: vi erbjuder god och nyttig mat som ger dig energi för att må bra. Ok silviakaka är kanske inte överdrivet nyttig, men ack så god. Det enda som är svårt hos oss är att det finns så många enkla val.

Maten som kan förändra livet

Efter en svår cancerdiagnos började Toni Dimov nörda ner sig i hur kost egentligen påverkar kroppen. I takt med att han utforskade och lärde sig mer började han förändra sin egen livsstil. Och snart föddes idén om ett sätt att dela med sig av lärdomarna. Simple café är drömmen om att hjälpa andra att må bättre genom bättre mat.

På Simple café finns det en tanke och en historia bakom allt. För grundaren Toni Dimov börjar den historien i juni 2014 när han kom tillbaka från en cykeltur och kände att någonting var fel i magen. När ett läkarbesök inte gav några svar fick han tid hos en specialist några månader senare.

Det var i september som läkaren stannade upp mitt i undersökningen och sa ”där är den.” Läkaren hade hittat en elakartad tumör.

Toni Dimov

Efter det blev Tonis liv ett enda stort schema som delades in i operation, strålning, cellgiftsbehandling och rehabilitering. Läkarna skar ut tumören, kapade tjocktarmen på honom och satte in stomipåse.

Toni tänker tillbaka på återhämtningstiden efter operationen:

– Det var sexton dagars hell. Kroppen fungerade inte och allting var otroligt tufft. Det är ingenting jag skulle önska min värsta fiende. Men jag minns när min fru körde mig i rullstolen, då sa jag till henne att jag inte ville någonting hellre än att springa.

Ändå hade Toni aldrig varit mycket av en träningsmänniska. Bortsett från lite löpning och crossfit sedan något år tillbaka hade han levt mer eller mindre som de flesta andra. Ett normalt liv, som han själv såg det.

Men när han kom hem från sjukhuset började han intressera sig för vad han stoppade i sig. Han frågade sig varför tjocktarmscancern hade drabbat honom och vad han kunde göra för att må bättre. Och snart insåg han att det som de flesta ser som ett normalt liv kanske inte är så normalt trots allt:

”Vi är inte gjorda för att ha ett välfyllt kylskåp inom räckhåll eller piller som ändrar hur vi känner oss.”

– Många tänker ”jag lever ju som alla andra.” Men människan är ett djur och våra kroppar har inte hunnit ikapp utvecklingen runt omkring oss. Vi är inte gjorda för att ha ett välfyllt kylskåp inom räckhåll eller piller som ändrar hur vi känner oss.

Toni läste allt han kom över, gick igenom studier och avhandlingar.

– Jag var också med på en läkarkonferens i USA och tjatade hål i huvet på dem om vad kost gör med kroppen, berättar Toni. Om du inte tillsätter rätt energi till din kropp så får du heller inte ut rätt energi. Det är som att hälla bensin i en dieselbil, alltså ingen särskilt bra idé. Så grundfilosofin är väldigt enkel.

Därefter såg han till att äta så naturligt och renodlat som möjligt och blev noggrann med sömnen. Så snart han orkade började han även träna. Den nya livsstilen gav honom alltmer energi och tre år efter att han satt där i rullstolen och bara ville springa avverkade Toni sitt första triathlon.

Till slut vann han även sin största seger och slog cancern.

År 2020, drygt sex år efter att hans liv vändes upp och ner, öppnade Toni till slut Simple café tillsammans med sin familj. Precis som namnet antyder är tanken att det ska vara lätt och okrångligt att göra medvetna val. Med naturliga råvaror i måltider till bra priser. Helt enkelt: så bra mat som möjligt till så många som möjligt.

– Det jag vill med Simple café är att påverka människor till att göra mer aktiva val kring vad de äter. Jag brukar säga att jag har blivit Toni 2.0 på grund av de aktiva val jag började göra efter sjukdomen. Nu jag mår bättre än någonsin. Jag blir inte lika stressad, jag fattar klokare beslut och jag har blivit en bättre pappa, make, lillebror och kompis. Det är nog många som skulle vilja vara version 2.0 av sig själva och det är den möjligheten jag vill ge dem.